пʼятницю, 14 квітня 2023 р.

 


10 книг в яких згадуються Жовті Води



Жовті Води – місто з багатою історією і батьківщина видатних людей, які описували його у своїх творах. Згадки про Гадяч можна знайти не лише у листах Лесі Українки, а й у творах різних поетів та письменників.

Журналісти Жовті Води.City побували у Центральній бібліотеці й разом з її працівницями підготували для вас добірку книг, в яких згадуються Жовті Води.

Збірник козацьких літописів: Густинський, Самійла Величка, Грабянки

Цей збірник — унікальний корпус козацької історіографії. До нього входять: Густинський літопис — видатна пам'ятка української історичної прози першої половини XVII ст., що охоплює основні події всесвітньої історії, літописну історію Київської Русі, південно-руських князівств XII—XIV ст., Литовської Русі аж до історичних витоків козацтва; літопис Самійла Величка — наймонументальніший твір української історико-ме- муарної прози XVII—XVIII ст. у двох томах.

Збірник козацьких літописів: Густинський, Самійла Величка, ГрабянкиЗбірник козацьких літописів: Густинський, Самійла Величка, Грабянки

Закувала зозуля: Антологія українського народного мистецтва

Антологію складають класичні зразки української народної поетичної творчості - обрядова поезія, епічні й ліричні пісні, коломийки, а також авторські пісні, що стали народними, стрілецькі, пісні-гімни. У передмові та коротких статтях перед розділами подано найважливіші поняття науки про фольклор, розповідається про історичну долю певного жанру, його особливості.

Закувала зозуля: Антологія українського народного мистецтваЗакувала зозуля: Антологія українського народного мистецтва

Книга Іван Мазепа. Людина, політик, легенда - Денис Журавльов

Іван Мазепа — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають гарячі суперечки як фахових істориків, так і аматорів, а також людей, взагалі далеких від історичних перипетій. Політичний діяч, військовий, дипломат, меценат.

Книга Іван Мазепа. Людина, політик, легенда - Денис ЖуравльовКнига Іван Мазепа. Людина, політик, легенда - Денис Журавльов

Богдан Хмельницький - Микола Костомаров

Український переклад монографії відомого українського історика, етнографа, письменника, сновоположника народницького напрямку в українській ісіоріоірафії. На великому документальному матеріалі автор яскраво характеризує епоху боротьби українського народу за незалежність, право на вільний розвиток і щасливе життя.

Богдан Хмельницький - Микола КостомаровБогдан Хмельницький - Микола Костомаров

"Далекі орбіти. Вибрані твори"- Андрій Малишко

Андрій Самійлович Малишко (1912-1970) ‑ одна з харизматичних постатей в українській поезії 30-х-70-х років XXстоліття. У його творчості яскраво і навдивовижу предметно відображено непростий період у житті українського суспільства, котрий іменується радянським.

"Далекі орбіти. Вибрані твори"- Андрій Малишко"Далекі орбіти. Вибрані твори"- Андрій Малишко

"Незаймані сніги" - Григорій Гусейнов

Книжка у трьох томах лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Григорія Гусейнова – це п’ятнадцять історій, що продовжують сюжети художньо-документального життєпису «Господні зерна» (2000-2005) у десяти томах, відзначеного 2006 року державною нагородою.

"Незаймані сніги" - Григорій Гусейнов"Незаймані сніги" - Григорій Гусейнов

Я, БОГДАН - Павло Загребельний

Роман Павла Загребельного «Я, Богдан» – цікава та оригінальна інтерпретація історії українського народу у період національно-визвольної війни 17 століття. Розповідь ведеться від імені самого гетьмана, котрий очолював козацькі війська, - Богдана Хмельницького. Він описує і водночас дає глибоку оцінку подій 1648-1654 років.

Я, БОГДАН - Павло ЗагребельнийЯ, БОГДАН - Павло Загребельний

Мальви - Роман Іваничук

Перший історичний роман «Мальви» (1968) приніс письменнику величезний успіх у читачів і шалену партійну критику. Він зображує події мало або й зовсім не висвітлені в українській літературі. Автор розповідає про історію життя української полонянки Марії та її дітей, котрі, як і мати, потрапляють у турецьку й татарську неволю. Повстання Богдана Хмельницького розбудило до життя затурканих басурманством юнаків і дівчинку, яких автор символічно називає мальвами

Мальви - Роман ІваничукМальви - Роман Іваничук

Твори в 6 томах - Панч Петро

Перший том найповнішого зібрання творів видатного українського радянського письменника Петра Панча складають повісті та оповідання 20-х років.

Твори в 6 томах - Панч ПетроТвори в 6 томах - Панч Петро

Вогнем і мечем - Генрик Сенкевич

Роман «Вогнем і мечем» польського письменника Генріка Сенкевича (1846—1916) відтворює події середини ХVII століття, коли Річ Посполита вела запеклу боротьбу з охопленою народними повстаннями Україною. Герої роману потрапляють у самий вир кривавої бійки, і відтоді їхні долі вже нерозривно пов’язані з війною.

Вогнем і мечем - Генрик СенкевичВогнем і мечем - Генрик Сенкевич

Немає коментарів:

Дописати коментар