середа, 9 листопада 2016 р.

День української писемності: підбірка найкращих цитат про мову

Сьогодні, 9 листопада, відзначають День української писемності та мови. Вперше свято віздначили у 1997 році, коли Президент України Леонід Кучма видав Указ № 1241/97 “Про День української писемності та мови”.
Також за православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Додамо, що традиційно в День української писемності та мови: покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, та стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, в якому беруть участь понад 5 млн із 20 країн світу.
Підбірка найкращих висловів про мову:


"Мов поганих не існує в світі, Є лише погані язики" - Анатолій Бортняк.
Доля української мови – то є водночас й доля української держави й нації”- Ігор Лосєв.
Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу” - Ліна Костенко.
“Стан державної мови, рівень володіння нею, поширеність у різних сферах життя — усе це показник цивілізованості суспільства” - Олександр Пономарів.
“Мова росте елементарно, разом з душею народу” - Іван Франко.
“Мова — це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова — це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова — це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу” - Олександр Олесь.
“Мова - втiлення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любiмо ïï, вивчаймо ïï, розвиваймо ïï! Борiмося за красу мови, за правильнiсть мови, за приступнiсть мови, за багатство мови…” - Максим Рильський

Немає коментарів:

Дописати коментар