понеділок, 30 березня 2015 р.

Звернення редакційної колегії журналу "Всесвіт"


Цього року українська і світова громадськість відзначає 90-річчя найстарішого журналу України і єдиного в країні журналу світової літератури - "Всесвіт".

        Дозвольте нагадати лише кілька фактів про  журнал. Заснували часопис 1925 р. у 
тодішній столиці України м. Харкові видатні письменники В. Еллан-Блакитний, М.Хвильовий і О.Довженко, Після сталінських репресій журнал відродився у 1958 р. Усього за час діяльності «Всесвіту» тут було надруковано твори близько 5000 авторів зі 110 країн світу, в перекладі з 83 мов, зокрема 2900 поетичних творів, понад 100 драматичних, 605 романів і повістей, 1880 оповідань, новел, легенд та ін. творів прозових жанрів. 58 лауреатів Нобелівської премії надрукували тут свої твори.Вперше в СРСР у „Всесвіті” були надруковані саме українською мовою твори Ф. Кафки, Е.Гемінгвея, М. П”юзо та ін. Сотні письменників світу, а також президенти і прем’єри країн від Індіри ґанді до Шимона Переса залишили у гостьовій книзі журналу свої вдячні відгуки. 
    Під час Революції Гідності і подальших подій московської агресії проти України, журнал словом бореться за правду. Майдан пройшли всі наші працівники. Не уникли й крові: контузію рук, скалкові поранення тіла і очей отримав наймолодший колега - Інтернет- адміністратор нашого сайту В’ячеслав Агеєв, що активно боровся в лавах майданівців.
            Жодного разу ми не мали жодної конкретної допомоги від урядів України. Однак зараз, коли до 90-річчя „Всесвіту”, який на недавньому святкуванні в Дипломатичній академії при МЗС України був названий загальнонаціональним явищем культури, настав час допомоги, бо журнал перебуває на краю економічної прірви, тому без підтримки журнал не доживе і до середини біжучого року. 
   Усвідомлюючи всю складність ситуації України як воюючої держави ми не просимо виділення коштів чи фінансової допомоги, а лише одну річ, яка допоможе легендарному журналу вижити, і поверне читачам цілий океан кращих творів світової літератури.
       Просимо єдиного: якнайскорішого, вже з найближчого № 3-4 поновити, як це було колись, передплату на журнал „Всесвіт” для всіх бібліотек системи МОН до кінця року та на дальшу перспективу. Таким простим чином користь отримають всі: громадськість, читачі, студенти, викладачі, вчителі, учні, автори, зокрема з вишів МОН України, які активну тут друкуються, і сам журнал, який одержить позитивний поштовх для розвитку. Цю ідею підтримує і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
  З найкращими побажаннями і щирою пошаною,
Юрій Микитенко,
Шеф-редактор журналу „Всесвіт”
Заслужений журналіст України,
доктор філософії Українського вільного університету (м.Мюнхен, ФРН)
Дмитро Дроздовський,
головний редактор,доктор філософії (літературознавство) (Моб. тел,: Ю.М.: 0504148975; Д.Д.: 0675574443)

Немає коментарів:

Дописати коментар