понеділок, 23 жовтня 2017 р.


Шкільні підручники: яким має бути механізм відбору


Підручник як масова навчальна книжка для школи має свою історію. Для пересічного користувача ця історія – це історія поліграфії, тобто те, на якому папері надруковано навчальну книжку, якої якості в ній ілюстрації, скільки тих ілюстрацій, який дизайн обкладинки тощо. Чим є історія підручників насправді і чому так необхідно її знати, розповідає Оксана Данилевська.
Якщо ми подивимося поглядом сучасного користувача на перші масові підручники, наприклад, української мови Івана Огієнка, опубліковані 1918 р., то оцінимо їх не надто високими характеристиками. Та ці характеристики аж ніяк не применшують тієї ролі, яку відіграли згадані книжки для становлення національної системи освіти. Адже в них закладено ідеї, які спонукали до розвитку українську лінгводидактику. Більше того: ці ідеї не втратили актуальності сьогодні. Саме тому про них зобов’язаний знати той, хто береться створювати навчальну книжку сьогодні, і не просто знати, а намагатися втілити в сучасній поліграфічній формі. Так само потенційний автор має знати й про спадок радянських підручників – аби розуміти, з одного боку, чого потрібно уникати сьогодні в школі, а з іншого – щоб краще розуміти, на чому ґрунтується, як це не прикро констатувати, методика роботи багатьох учителів.
Оцінюючи навчальні книжки, якими користуються наші діти, чимало батьків справедливо обурюються: на думку спала світлина, яка кілька тижнів гуляла просторами Фейсбуку, із зображенням сторінки якогось підручника для початкової школи, де в тексті вправи йшлося про шкідливий вплив року на здоров’я людини, або ілюстрація з підручника української літератури із притягнутим за вуха завданням до портретів «зірок» телеекранів про їхній внесок у розвиток фольклорної поезії. Утім, мало хто замислюється, що наш сучасний «мотлох» серед підручників – це спадок тоталітарної радянської школи, стандартів навчальних книжок тоталітарної педагогіки загалом, які, до речі, й успадкувало українське МОН. Аби переконатися в справедливості такої оцінки, варто взяти до рук підручники з якогось одного шкільного предмета від 1991 року й до сьогодні і порівняти…

Немає коментарів:

Дописати коментар