пʼятницю, 21 серпня 2015 р.

Для справжніх патріотів: причини

 пишатися Україною

1. Патріотизм і єдність 
Війна на Донбасі зробила українців єдиними як ніколи. Зовнішня загроза в особі путінської агресії підняла бум патріотизму. Для багатьох українців це слово тепер вже не порожній звук, а реальні дії. Мешканці центральної і західної України приймають в свої будинки переселенців з Донбасу і допомагають один одному, чоловіки добровільно записуються до лав українського війська незалежно від віку, мільйони українців буквально одягають і постачають українську армію, всюди вивішують синьо-жовті прапори і перефарбовують в національні кольори пам’ятники і мости.
 2. Професіоналізм і наукові досягнення
 Українці – одні з найбільш освічених громадян Європи. Так, в 2013 році Україна стала єдиною країною східної Європи, що потрапила в топ-25 рейтингу кращих систем вищої освіти. Українці, наприклад, розробили літак із найбільшою в світі вантажопідйомністю – Ан-225 Мрія. В Україні придумали і знамениту ядерну ракету Сатана. Україна – батьківщина шести нобелівських лауреатів. Серед яких видатний мікробіолог Зельман Ваксман, бактеріолог і імунолог Ілля Мечников, вчений-хімік Роалд Гофман, американський економіст українського походження Семен Кузнець, а також французький фізик українського походження Жорж Шрапак та інші. Найстаріший вищий навчальний заклад східної Європи і один з найстаріших вищих навчальних закладів в світі також “родом” з України – це Києво-Могилянська Академія, відкрита в 1615 році.

 3. Українці – сильна нація
 Українці завжди славилися не тільки розумом, а й фізичною силою. Дмитро Халаджі – український спортсмен, чемпіон України з пауерліфтингу, внесений до Книги рекордів Гіннесса як автор шістдесяти трьох рекордів. Він може підняти камінь вагою 152 кг однією рукою і витримувати на собі плити загальною масою в 700 кілограм, при цьому їх розбивали на ньому кувалдами. Цей трюк називають Чортової кузнею. Крім того, володар титулу найсильніша людина світу також народився в Україні. Василь Вірастюк – багаторазовий чемпіон світу в силовому багатоборстві, заслужений майстер спорту України.
 4. Музика української душі
Найкраща українська оперна співачка, якій аплодував весь світ, – Соломія Крушельницька. У другій половині 1890 почалися її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини і Чилі. Прославили Україну і  в інших  державах. У 70-х роках минулого століття американська співачка українського походження Квітка Цісик підкорила США. Вона зробила успішну кар’єру в чотирьох різних музичних жанрах: популярна музика, класична опера, українська народна музика і рекламні джингли для ТБ і радіо. Ще одне підтвердження того, що музика – в українців у крові, це українське коріння відомого в усьому світі виконавця Ленні Кравіца, якого жартома навіть називають Леонід Кравець. Як виявилося, прадід Ленні був корінним киянином.
 5. Український театр і кіно 
Українці можуть похвалитися також і акторською майстерністю. Ледь не кращий приклад – Марія Заньковецька – королева української сцени. Саме з її ім’ям асоціюється поняття “український театр”. Якщо говорити про кіно, то стрічка «Земля» Олександра Довженка була відзначена серед кращих фільмів усіх часів і народів у різних країнах і континентах, по праву зайнявши своє високе місце в історії світового кінематографа. Цікаво, що у фільмі Вуді Аллена Манхеттен 1979 року герої йдуть в кіно, щоб подивитися творіння Довженка. Наша країна може пишатися  і акторами, такими як Богдан Ступка. Метр виконав близько 100 ролей на кіноекрані і більше 50 на театральній сцені. За свою кінокар’єру був удостоєний близько 15 кінонагород і призів. Варто і згадати Івана Миколайчука, який був кінозіркою 60-70-х років минулого століття. “Я не знаю більш національного народного генія … До нього це був Довженко” – казав про Миколайчука великий Сергій Параджанов.
 6. Українська гостинність
 Гостинністю українці славляться на весь світ. Про це говорить не тільки вміння зустрічати гостей за щедрим столом, а й почуття єдності і дружелюбності, про які українці чітко заявили світові під час Майдану-2014 і війни на Донбасі. Необхідні речі, їжу, допомогу і навіть дах над головою запропонували майже всім бажаючим, хто приїхав до столиці з різних куточків України відстоювати свої права і свободи взимку 2014 року.  Так само гостинно зустрічали у своїх квартирах і будинках вимушених переселенців зі сходу України і АР Крим. 
7. Художній талант
України Українці подарували світові найталановитіших художників. Серед них – Марія Примаченко, геніальна українська народна художниця без належної освіти. Її картинами захоплювався Пабло Пікассо. Її твори з незмінним успіхом експонувалися на виставках у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. 2009-й рік, за рішенням ЮНЕСКО, був визнаний роком Марі Примаченко. Ще один яскравий представник української спадщини в світовому мистецтві – Іван Марчук, художник, народний художник України. Британська газета The Daily Telegraph в 2007 році внесла його до списку ста геніїв сучасності. Свої картини – а їх більше чотирьох тисяч – він не продає, незважаючи на великий попит.
 8. Поети і письменники України
Україна пишається не тільки відомим на весь світ генієм Тарасом Шевченко. Наша країна гідно представлена ​​в Європі і світі такими талантами як Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Василь Шкляр, Сергій Жадан, Марія Матіос, Андрій Курков, Ірен Роздобудько, Люко Дашвар та багатьма іншими. Безліч світових нагород, участь у літературних фестивалях і переклади на десятки іноземних мов – все це українські письменники та поети зуміли досягти за час незалежності України.
 9. Книговидавництво 
Королева українських книг – Острозька Біблія датована 1581 роком. Це перше повне друковане видання всіх книг Св. Письма церковнослов’янською мовою. Опублікував книгу Іван Федоров. Таких першодруків залишилося близько трьохсот у світі. Одним із символів української нації є і Пересопницьке Євангеліє – визначна рукописна пам’ятка староукраїнської мови та мистецтва XVI століття. Один із перших українських перекладів канонічного тексту Четвероєвангелія. На цій книзі присягу приймає президент України. 
10. Українські храми
 Українцям можна пишатися і щедрою культурною спадщиною у вигляді найкрасивіших храмів і церков. Статус Лаври мають тільки шість монастирів в світі, три з них – в Україні. Це Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська Лаври. Особливе місце серед українських святинь займає Десятинна церква – храм, зведений у Києві наприкінці X століття. Він вважається першою кам’яною церквою Київської Русі. Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам’ятками національного значення.
 11. Українська мова
 Українська мова регулярно утискалась протягом останніх кількох сотень років. Але немов “парость виноградної лози” вона пробивалась і розросталась все більше і більше. Не так давно майже половина українців розмовляли російською мовою, однак зараз ситуація почала змінюватися. Все більше молодих людей починають говорити рідною, українською мовою. Більш того, українська мова стає “модною”, а її популярність зростає завдяки російській агресії. 
12. Герб і прапор 
Геніальна простота, – напевно, саме так можна охарактеризувати ці два українських символи.  У нелегкий час саме прапор і герб стали одним з головним джерел наснаги боротьби за суверенність і неподільність. Історія синьо-жовтих квітів української держави налічує вже понад 600 років. Цей прапор надихає не тільки українців – синьо-жовті флешмоби та акції проводяться в усіх куточках світу, і навіть в Москві. Не менш важливий для українців і вічний символ державності – Національний Герб, тризуб. Це один з найдавніших знаків нашої землі. Тризубець зображували на монетах великого князя Володимира Святославовича, а потім Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха. Незважаючи на те, що сьогодні існує більше 40 версій, що пояснюють походження і суть тризуба, Національний Герб – серйозний і невід’ємний привід для гордості кожного українця.
 13. Вишиванка
 Національний одяг, вишиванка, є не просто елементом українського традиційного ладу, а й повноцінним символом незалежності і багатства культурної спадщини. Вона істинно перейшла в міську українську культуру, і послужила натхненням для багатьох дизайнерів. Мистецтво вишивки в  Україні своїм корінням сягає в дохристиянський період. Сьогодні ж вишиванка стала не тільки модною, але і невід’ємною частиною зовнішнього вигляду сучасного українця. Багато людей носять традиційні орнаменти вишивки не лише на сорочках, а й на футболках, сукнях, блузах, взутті і навіть на машинах. Не рідкість зустріти вишиванку і в іноземців в розвинених туристичних центрах.
 14. Українська кухня 
Українська народна кухня – привід для гордості кожного українця. Вона бере свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна українська кухня багата великим розмаїттям овочевих страв. Це – і борщ, і капусняк, і голубці, і квашена капуста, і солоні огірки, і гарбузова каша. Люблять українці також різноманітні страви з сала. Оскільки в Україні домашнім вогнищем споконвіків була піч, то наші предки готували переважно варену, тушковану і смажену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль з Криму і Приазов’я, і ​​запорізькі козаки в походах робили у землі тимчасові пічечки – в яких і готували – куліш і кашу, лемішку й галушки.
 15. Найкрасивіші жінки
Українки завжди славилися на весь світ своєю красою, і підкорювали нею не лише серця, а й цілі держави. Зараз же українські жінки по праву вважаються одними з найкрасивіших у світі. Наша країна постійно потрапляє в лідери у всіляких рейтингах краси. Серед найкращих спогадів іноземних туристів про Україну ви завжди знайдете слова про красу місцевих дам. “Київ, без сумніву, є домом найкрасивіших жінок в світі! Відвідання Києва дійсно викликає благоговіння. Можливо, вам доведеться вщипнути себе, щоб повірити, що такі красиві жінки взагалі існують”, – запевняє видання Traveler’s Digest.
 16. Україна – годувальниця Європи
 Україна – один з найбільших виробників сільгосппродукції. Наша країна значиться серед експортерів-лідерів зерна, ячменю, цукрових буряків, яєць, олії та картоплі. При цьому українці беруть не тільки кількістю, а й якістю – через сприятливу екологію та чорнозем українські продукти затребувані у всьому світі. Аграрна галузь переживає розквіт, іноземні інвестори полюють за родючою землею. Українці можуть пишатися і створеною ними унікальною колекцією вин Масандри, в яку входять близько одного мільйона пляшок. Це найбільше зібрання вин в світі, воно занесено до Книги рекордів Гіннесса. Похвалитися в цьому плані може і промисловий Донбас – він традиційно лідирує по виробництву і експорту харчової солі.
 17. IT-сфера
 За останні роки українські IT-фахівці зробили справжній прорив, показавши себе на світовій арені як лідерів галузі. Зараз Україна показує себе не тільки як один з лідерів з надання аутсорсингу з програмування, а й значною мірою як самостійний світовий гравець. Привід для гордості – це робочі місця у великих і середніх містах в усіх регіонах і потік валюти в країну, який за обсягами можна порівняти з експортом міндобрив та перекладами трудових мігрантів. Якісна українська школа програмування сприяє розвитку галузі, але на ринку як і раніше спостерігається дефіцит фахівців. 
18. Територія України 
Україна – найбільша країна в Європі. На будь-якій карті Старого Світу неможливо не помітити нашу країну. Вона розкинулася на стратегічних торгових шляхах з Європи до Азії, має вихід до моря, і плавно переходить з півночі на південь з лісу в степ. Саме в Україні, в містечку Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи. Така земля завжди була ласим шматком для сусідніх агресорів, але Україна в підсумку домагалася територіального суверенітету і змогла відстояти свої території. Зараз наша країна переживає складний момент через чергове посягання на територіальну незалежність, але, як показує історія, агресор завжди залишається переможеним, а Україна – єдиною і неподільною.
 19. Традиції та звичаї українського народу
 Колоритні звичаї українців перш за все пов’язані з традиційним світоглядом, який формувався протягом багатьох століть і зберіг чимало ознак дохристиянських вірувань. Вплинув на становлення самобутнього і унікального середовища традицій і перетин різних етнічних груп і християнських течій. В даний час пишатися українцям варто й багатими сімейними обрядами. При цьому кожне традиційне календарне свято тісно пов’язане з народними віруваннями та повір’ями, як то ворожіння на Андрія або пошуки квіток папороті на Івана Купала.
20. Скарби української архітектури
Архітектурна традиція на території України пройшла довгий історичний шлях розвитку, перебуваючи під всілякими впливами європейських і світових стилів. В країні розміщено більше 125 тисяч історичних, археологічних пам’яток, безліч музеїв, що зберігають понад 10 мільйонів експонатів, 14 тисяч пам’яток архітектури, більш тисячі об’єктів паркового мистецтва, 46 історичних культурних заповідників. Деякі об’єкти мають світове значення. Так, до переліку світової культурної спадщини ЮНЕСКО внесені Софія Київська, Печерська Лавра, фортеця в Кам’янці-Подільському, центр міста Львова (а це – близько 200 пам’яток архітектури). Не менш унікальними з точки зору архітектури, вважається національний заповідник Херсонес Таврійський, історичні центри Києва та Чернігова, а також безліч старовинних замків Закарпаття та Галичини. 
21. Українська природа
Українська природа – ще один привід пишатися своєю країною. У нашій країні – неосяжні простори для внутрішнього туризму на будь-який смак. Все це множиться на поки ще не повністю зіпсовану екологічну ситуацію і простих ентузіастів, які займаються популяризацією невідомих простому українцеві багатств Батьківщини. Такої кількості природно-ландшафтних зон, як в Україні, немає практично ні в одній країні Європи: два моря, Кримський півострів з його унікальними природно-кліматичними і лікувальними властивостями, гірські масиви Карпат і Кримських гір, ліси, каньйони, єдина в Європі пустеля – Олешківські піски, степовий заповідник Асканія Нова, Шацькі озера та соляні шахти Донбасу.
 22. Жага змін 
Український народ – унікальний. Він вижив, незважаючи на те, що існував на межі двох світів – азіатського і європейського. Така кількість окупацій, переслідувань і етнічних чисток випробували у світовій історії не багато націй. При всьому цьому українці не просто вижили, а й стали утверджуватися як держава. Українці всю свою історію борються за справедливість, і були готові її відстоювати в будь-який час, в будь-якому місці і головне – не насильно. Те, які зміни принесла спрага України до боротьби за свободу  і справедливість, довели масові протести, які охопили країну в 2000 році під час акції Україна без Кучми, в 2004-му під час Помаранчевої революції і в 2014-му – під час Революції Гідності.
 23. Українська армія 
Перемоги хоробрих українських воїнів проходять червоною ниткою в історії нашої держави, починаючи з часів Київської Русі, і закінчуючи війною на Донбасі. Захоплення викликають як княжі дружини, козаки, УПА – в минулому, так і добровольчі батальйони – сьогодні. Як вирішальний вклад українців в перемогу над гітлерівською Німеччиною у Другій Світовій, так і внесок української армії в стримування агресії путінської Росії, яка перекреслила всі написані до цього норми міжнародного права і вирішила перекроїти карту Європи. Війна на Донбасі відродила з попелу Збройні сили України, і дала українцям ще один привід для гордості. Останні місяці і успіх в зоні АТО змусили замовкнути навіть найзатятіших скептиків і стали приводом для розгорнутих історій в світових ЗМІ. Напевно, сила українців не тільки в безмежної хоробрості і патріотизмі, а й в істинно народному опорі – прості громадяни, вчорашні топ-менеджери і сьогоднішні студенти виявилися професійними волонтерами, які в лічені тижні забезпечили своїх співвітчизників в зоні АТО всім необхідним.

Джерело: http://patrioty.org.ua/dlya-spravzhnih-patriotiv-23-prichini-pisha/






















Немає коментарів:

Дописати коментар