середу, 9 грудня 2015 р.


Підручники потраплять до школи з нового року, - міністр


Міністр освіти і науки Сергій Квіт повідомив, що підручники для учнів 4-х та 7-х класів будуть доставлені до шкіл після нового року. Про це він сказав під час звіту членів уряду гуманітарного блоку щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України.
Зокрема, міністр зауважив, що перед Міносвіти стоїть багато поточних завдань у дошкільній та загальній середній освіті, які повинні вирішуватися щодня.

Одним із таких завдань є забезпечення шкіл підручниками.
За словами міністра, цього року були затримки з коштами, але «зараз проведені тендери та з нового року підручники потраплять до школи».

Разом з тим, у прес-службі МОН повідомили, що станом на 7 грудня 2015 року для перевізників підготовлено рознарядки на доставку п’яти назв підручників для учнів четвертого класу загальним накладом 15 634 примірники та 9 назв підручників для учнів сьомого класу загальним накладом 83 454 примірники.

За даними видавництв, на 8 грудня 2015 року три видавництва: «Грамота», «Генеза» та Видавничий Дім «Освіта» документально підтверджують про видрук чотирьох назв багатотиражних видань.

«Затверджені плани по обсягах тиражів і областях доставки підручників, визначені місця відвантаження та відповідальні особи на місцях; укладені угоди та направлені до казначейства», - зазначають у Міністерстві освіти і науки.

понеділок, 30 листопада 2015 р.

Доставку підручників розпочнуть після 1 грудня

З 1 грудня до департаментів освіти і науки обласних державних адміністрацій розпочнеться доставка підручників для учнів 4 та 7 класів. Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт під час проведення засідання Колегії МОН.

За словами міністра, книжкові бази в регіонах готові до прийому та відвантаження підручників.

"Міністерство здійснило всі необхідні організаційні заходи, щоб прискорити видання нових підручників. Зокрема, завершено тендерні процедури закупівлі підручників, укладено угоди з видавництвами на друк великотиражних видань для учнів 4 і 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською та російською мовами", - зазначив Квіт.

Міністр повідомив, що сьогодні на черзі підписання договорів на видання перекладених підручників для учнів шкіл з навчанням мовами національних меншин та для дітей з особливими освітніми потребами.

"На видання 140 назв підручників загальним накладом 4 351 430 примірників, що складає 72,5 % від загальної кількості підручників, перераховано аванс на суму 77 111 900 грн. Частина накладів підручників надрукована, інші друкуються", - сказав міністр.

За його інформацією, поданою Міністром освіти і науки, визначено три перевізники, які будуть здійснювати доставку підручників і посібників до департаментів освіти і науки обласних державних адміністрацій усієї України.

Сергій Квіт також наголосив на тому, що міністерством проведена робота для здешевлення вартості підручників за рахунок зниження вартості паперу та зменшення рентабельності до 5 відсотків, внаслідок чого заощаджено близько 20 млн грн.

вівторок, 17 листопада 2015 р.


Тест: «Из какой вы книги?»


Каждый из нас, с увлечением читая интересную книгу, не раз представлял себя на месте героев. Мы сопереживаем им, волнуемся за них и на какое-то время живем их жизнями.
Мы предлагаем ответить на 10 вопросов и определить, на какой персонаж из известной книги вы похожи. Итак, добро пожаловать в настоящее литературное приключение:
Источник: Jon D. B.

середу, 11 листопада 2015 р.

У МОН розробили Положення з відбору підручників

Міністерством освіти і науки розроблено та винесено на громадське обговорення Положенняпро конкурсний відбір проектів підручників для учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Документ визначає порядок проведення конкурсного відбору проектів підручників для учнів шкіл з навчальних предметів інваріантної складової типових навчальних планів.

Передбачається, що конкурс буде проводитись окремо для кожного класу у два етапи.

На першому етапі здійснюватиметься експертиза електронних версій проектів підручників. Другий етап передбачає вибір підручників, яким надано гриф МОН, загальноосвітніми навчальними закладами за електронними версіями оригінал-макетів.

З метою організованого проведення конкурсу підручників МОН та Інститут модернізації змісту освіти забезпечуватимуть формування конкурсного переліку навчальних предметів та назв підручників, а також оприлюднення інструктивно-методичних матеріалів для проведення експертизи електронних версій підручників та їх вибору школами.

Положенням також визначено, які документи учасники подаватимуть для участі у конкурсі, детально описано проведення двох етапів конкурсу та підбиття його підсумків.

четвер, 29 жовтня 2015 р.

Методичний семінар

У бібліотеці комунального закладу освіти середньої загальноосвітньої школи  №3 з профільними класами імені М. Островського  23 жовтня 2015 року пройшов семінар - практикум для шкільних бібліотекарів «Благополуччя учнів у превентивному середовищі загальноосвітнього навчального закладу. Місце та роль бібліотеки як соціокультурного осередку».
  Його учасники ділилися  напрацюваннями  з проблем патріотичного виховання, розвитку читацьких інтересів молодших школярів, виготовлення і використання у масовій роботі бібліотеки бук – трейлерів.
На практичній частині семінару було проведено  навчання шкільних бібліотекарів  як працювати з базою даних власної авторської електронної програми, що охоплює, як бібліотечну статистику, так і облік обслуговування користувачів шкільної бібліотеки
Використання нової електронної програми розширить можливість шкільним бібліотекам  використовувати  потенціал,  новітні розробки і матеріали  у своїй роботі.

четвер, 22 жовтня 2015 р.



У МОН радились, як відбирати підручники для шкіл


Члени колегії Міністерства освіти і науки обговорили питання відбору підручників для учнів 8-х класів загальноосвітніх навчальних закладів, які мають бути оновлені наступного навчального року.

Зокрема, членам колегії було презентовано дві концепції відбору підручників. Одну з них представив член колегії міністерства Павло Хобзей. За його словами, вона пропонує інтерпретувати в Україні польський досвід у питанні відбору та друку підручників. В основі такого підходу лежить принцип цільової державної субвенції, що надаватиметься місцевим органам влади, яким підпорядковуються навчальні заклади.

"Завдання Міністерства та експертів – визначити, чи оригінал-макети відповідають програмним та мовним вимогам, психологічній відповідності, та чи немає у запропонованих підручниках елементів дискримінації", - наголосив Хобзей. Концепцією пропонується створення експертних комісій з кожного предмета. Комісія складатиметься з 20 осіб, частина яких - вчителі-практики, частина – академічні науковці, а склад комісії затверджуватиметься наказом Міністерства. Також концепцією передбачено, що рецензенти оригінал-макету визначатимуться шляхом жеребкування з представників обох категорій членів комісії.

четвер, 15 жовтня 2015 р.



 Стратегія патріотичного виховання


Під час відвідання Луганського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Президент Петро Порошенко підписав Указ "Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки".

За словами глави держави, Стратегія національно-патріотичного виховання є дороговказом для всіх органів державної влади, інститутів громадянського суспільства.

"Громадянин-патріот держави має виховуватись на прикладах героїчної боротьби українського народу за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави", - сказав Порошенко.

Президент висловив впевненість, що реалізація основних положень Стратегії сприятиме національному відродженню та захисту демократичного європейського вектору України.

Стратегія національно-патріотичного виховання дітей та молоді спрямована на виховання патріотизму та утвердження любові до Батьківщини, духовності, моральності, шанобливого ставлення до національних надбань українців, наслідування найкращих прикладів мужності та звитяги борців за свободу та незалежність України.

Кабінету Міністрів доручено розробити план дій щодо реалізації вказаної Стратегії.

У Стратегії зазначається, що формування ціннісних орієнтирів і громадянської самосвідомості у дітей та молоді повинно здійснюватися на прикладах героїчної боротьби Українського народу.

понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Лауреат Нобелівської премії з літератури – 

білоруська письменниця 

Світлана Алексієвич 

Лауреатом Нобелівської премії з літератури стала білоруська письменниця Світлана Алексієвич, автор досліджень «У війни не жіноче обличчя», «Цинкові хлопчики» і «Чорнобильська молитва».
У Шведській королівській академії наук оголосили, що премію, розміром близько 960 тисяч доларів, Алексієвич вручають за «її поліфонічні тексти, пам’ятку страждань і мужності у наш час».
Алексієвич народилася в Україні, в Івано-Франківську в 1948 році, згодом її родина переїхала до Білорусі. Від початку 2000-их Алексієвич живе в Західній Європі, а в фаворити Нобелівської премії з літератури потрапила в 2013 році, коли вийшла її книга «Час секонд-хенд».

середу, 7 жовтня 2015 р.

Лист з подякою 

від керівника проекту

Зражевського Ю.М. 

на адресу методичного об'єднання бібліотекарів м. Жовтих Вод

Щойно підготовлено до друку одну із публікацій, в якій йдеться про комп’ютерну підготовку документів з обліку бібліотечних фондів. Група шкільних бібліотекарів з міста Жовті Води (Дніпропетровська обл.) продемонструвала високий виконавчий рівень в роботах з автоматизації. Керівник проекту Зражевський Ю.М. направив на адресу новаторів листа з подякою. У документі зачіпаються актуальні питання сьогоднішнього стану шкільних бібліотек та окреслено першочергові кроки з вирішення проблем. На нашу думку, зміст листа буде цікавим для читачів блогу.

вівторок, 6 жовтня 2015 р.

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

З 01 по 31 жовтня  2015 року в Україні проходить другий Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек
У цьому році Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек проходить під гаслом "Виховуємо громадянина – патріота України".

середу, 30 вересня 2015 р.

У цей день зичу Вам творчої наснаги, натхнення і нових успіхів та звершень у Вашій благородній просвітницькій справі на благо розвитку освіти навчальних закладів м.Жовтих Вод!

Пропоную до перегляду виставку документів 

понеділок, 21 вересня 2015 р.

Обласний дитячий конкурс буктрейлерів «ЖИВА КНИГА»

З 15 вересня по 1 грудня 2015 року кафедра управління інформаційно-освітніми проектами Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти у партнерстві з Міжнародною освітньою програмою «EUROSTUDENT» при підтримці «CenterforEuropianIntegration» проводить Обласний дитячий конкурс буктрейлерів «ЖИВА КНИГА».Інформаційний партнер конкурсу –Молодіжне інтернет-телебачення«Голос Молоді.ТБ-YouthVoice.TV».
Конкурс проходитиме за наступними номінаціями:
  • «Класична українська література».
  • «Сучасна українська література».
  • «Класична іноземна література».
  • «Сучасна іноземна література».
  • «Польська класична та сучасна література».
  • «Чеська класична та сучасна література».
Організатори конкурсу залишають за собою право використання конкурсних робіт у науково-педагогічній діяльності співробітників ДОІППО.
Телефон для довідок: (0562) 732-47-66 Рижій Катерині Геннадіївні.
З більш детальною інформацією щодо участі у конкурсі можна ознайомитись у вкладенні.

У МОН вже створили тендерний комітет із закупівлі підручників

У Міністерстві освіти і науки створено тендерний комітет по закупівлі підручників та відкрито рахунок для перерахування коштів з міських бюджетів на друк та доставку підручників. Про це під час засідання Колегії МОН повідомила директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна.

Вона нагадала, що конкурс підручників тривав з грудня 2014 року до червня 2015 року. Перелік підручників для учнів 4 класу загальноосвітніх навчальних закладів, які за результатами конкурсного відбору оригінал-макетів отримали найбільшу кількість голосів, складається з 97 назв і 152 назв – для учнів 7-го класу.

Перелік підручників для 7-х класів, які отримали найвищі результати відбору загальноосвітніми навчальними закладами, що рекомендується перекладати на мови національних меншин і друкувати за кошти державного бюджету складається з 50 назв, а для 4-х класів – з 25.

За словами Вяткіної, аналіз відбору підручників, що проводився вчителями загальних освітніх навчальних закладів, показав нерівномірність у відборі за кількістю голосів - від кількох сотень до кількох десятків голосів за підручник.

"Є підручники які мають 271 голос, 442 голосів, а є і 43. Ми будемо намагатися пропонувати видавництвам видати малотиражні підручники, але в разі відмови видавництва, ми можемо пропонувати школам підручник, який набрав більшу кількість голосів", - повідомила Вяткіна.

За підсумками обговорення питань колегії Міністр освіти і науки Сергій Квіт доручив опублікувати на сайті МОН перелік підручників для учнів 4-х та 7-х класів, що друкуватимуться за кошти державного бюджету.

Більше про забезпечення шкіл підручниками для учнів 4-х та 7-х класів >>>

вівторок, 15 вересня 2015 р.

Книги - ювіляри 2016 рік

Книги українських письменників

5 років - "Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту" (2011) Марини Степанівни Павленко
105 років - "Лісова пісня" (1911) Лесі Українки
435 років - "Острозька Біблія" ("Острожская Библия", 1581) Івана Федорова
455 років - "Пересопницьке Євангеліє" (1561), пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва
940 років - Ізборник Святослава (1076), пам'ятка давньоукраїнського перекладного письменства

Книги російських письменників

15 років - "Казус Кукоцького" ("Казус Кукоцкого", 2001) Людмили Євгенівни Улицької (Премія "Російський Букер - 2001")
15 років - "Пан Гексоген" ("Господин Гексоген", 2001) Олександра Андрійовича Проханова (Премія "Національний бестселер - 2002")
20 років - "Чапаєв і порожнеча" ("Чапаев и пустота", 1996) Віктора Олеговича Пєлєвіна
35 років - "Нерв" ("Нерв", 1981) Володимира Семеновича Висоцького
40 років - "Білий Бім чорне вухо" ("Белый Бим чёрное ухо", 1976) Гавриїла Миколайовича Троєпольського
40 років - "Божевільна Євдокія" ("Безумная Евдокия", 1976) Анатолія Георгійовича Алексіна
40 років - "Будинок на набережній" ("Дом на набережной", 1976) Юрія Валентиновича Трифонова
40 років - "Прощання з Матьорою" ("Прощание с Матерой", 1976) Валентина Григоровича Распутіна
40 років - "Цар-риба" ("Царь-рыба", 1976) Віктора Петровича Астаф'єва

понеділок, 14 вересня 2015 р.


Друк підручників розпочнуть після проведення тендерів


Незабаром відбудеться колегія Міністерства освіти і науки, яка має затвердити результати конкурсу серед видавців на випуск підручників для учнів 4-х та 7-х класів, а вже після цього будуть проведені тендери і розпочнеться випуск підручників. Про це сказав міністр освіти і науки під час участі у Форумі видавців у Львові, повідомляє прес-служба МОН з посиланням на Укрінформ.

Зокрема, Сергій Квіт, коментуючи ситуацію, що склалася навколо підручників зазначив, що підручники для 4-х та 7-х класів, яких чекають українські учні, надійдуть до шкіл із затримкою, проте будуть безкоштовними.

"Уже наступного тижня відбудеться колегія, яка затвердить результати конкурсу серед видавців на випуск підручників для 4-х та 7-х класів. Відтак будуть проведені тендери і розпочнеться випуск підручників", – зазначив міністр. Затримку із їх випуском підручників міністр пояснив затримкою коштів.

Як відомо, у мережі з’явилися повідомлення, що видавництва розпочали реалізовувати підручники для учнів 4-х та 7-х класів у торгівельних мережах. У свою чергу видавці наголошують, що до цього часу держава не замовила жодного підручника у видавництв, які мають права на їх видрук.

пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

До уваги шкільних бібліотекарів!


Відділ освіти виконкому Жовтоводської міської ради нагадує, що до 15.09.15 шкільним бібліотекарям необхідно внести кількість дітей в програму «Шкільний підручник».

Начальник відділу освіти                                                                                          Л.В.Левіна



Климчук 3-20-26            

вівторок, 8 вересня 2015 р.


МОН надано перелік літератури для використання у школах

 Міністерство освіти і науки надіслало переліки навчальної літератури, що мають відповідний гриф, для використ
ання у загальноосвітніх навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році. Відповідний лист надіслано до обласних органів управління освітою, інститутів післядипломної педагогічної освіти та загальноосвітніх навчальних закладів.

Зокрема, навчальним закладам надано переліки навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників для використання у початковій, основній та старший школі.

Окремий перелік навчальних програм, підручників і навчально-методичних посібників надано для використання у загальноосвітніх навчальних закла
дах з навчанням мовами національних меншин.

У Міністерстві освіти і науки також повідомили, що у 2015 році школи можуть використовувати підручники для 4-7-х класів попередніх років видання.

вівторок, 1 вересня 2015 р.

З Днем знань!



Школи відзначать річницю завершення Другої світової


Міністерством освіти надіслано рекомендації до відзначення 70-ї річниці завершення Другої світової війни, яких мають додержуватися загальноосвітні навчальні заклади. Рекомендації надано відповідно до указу Президента України від 24 березня 2015 р. № 169.

Відзначення річниці завершення Другої світової війни відбуватиметься 2 вересня, у день, коли разом із підписанням Акту капітуляції Японії було офіційно закінчено світову війну.

У рекомендаціях, що розроблені Українським інститутом національної пам’яті, зазначається, що ця дата дає можливість оцінити внесок Українського народу в її перебіг і завершення війни, підсумувати її наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.

Метою проведення заходів, присвячених 70-й річниці завершення Другої світової війни, є висвітлення для учнівського загалу наслідків війни та трагедію бездержавності Українського народу, наголошення на внеску України в перемогу Об’єднаних Націй над нацистською Німеччиною та її союзниками, звернення уваги учнів на участь українців у арміях і військових формуваннях інших країн.

Також рекомендується акцентувати увагу учнів на участі України в повоєнному облаштуванні світу, зауважити на визнанні України світом як повноправного представника світового співтовариства та суб’єкту міжнародного права.

У виборі календарної дати проведення заходів рекомендується 2 вересня, що пов’язане з підписанням Акту про беззастережну капітуляцію Японії у 1945 році.

Також методичні рекомендації можуть бути використані для вивчення теми “Україна в роки Другої світової війни (1939–1945 рр.)”.

У документі зазначається, що обираючи місце, форми, методи та прийоми проведення заходу, учителям варто враховувати вікові особливості учнів та забезпечення класу або школи технічними засобами навчання.

Заходи, присвячені 70-й річниці завершення Другої світової війни, можуть бути проведені на рівні навчального закладу, кількох паралельних класів або на рівні класу.

Учителі можуть проводити зазначені заходи у вигляді лекцій, екскурсій, уроків-презентацій, круглих столів, семінарів, відео-уроків тощо.

Рекомендації до відзначення 70-ї річниці завершення Другої світової війни також містять орієнтовну тематику заходів, перелік художніх і документальних фільмів, добірку українських пісень про мужність українців і трагедію війни, корисні інтернет-посилання, а також символіку, яку можуть використовувати учителі для проведення зазначених заходів.

пʼятницю, 28 серпня 2015 р.



Міністр: підручники для дітей будуть безкоштовними


Обласні бюджети виділяють свою половину коштів на придбання нових шкільних підручників, отже шкільні підручники у цьому навчальному році будуть безплатними. Про це у своємуFacebook поінформував міністр освіти і науки Сергій Квіт, за результатами проведення розширеного засідання Кабінету Міністрів, в якому брали участь голови обласних державних адміністрацій.
"Сьогодні на засіданні Уряду всі голови обласних державних адміністрацій підтвердили, що обласні бюджети виділяють свою половину коштів на придбання нових шкільних підручників. Друга половина вже чекає в державному бюджеті. Тобто всі підручники і надалі будуть для українських сімей безоплатними", - зазначив міністр освіти.

Як відомо, 50 % коштів на друк підручників для учнів 4-х і 7-х класів у 2015 році вдасться виділити за рахунок скорочення видатків на утримання депутатського корпусу та секретаріату Кабміну. Інші витрати на друк шкільних підручників мають профінансувати органи місцевого самоврядування.

пʼятницю, 21 серпня 2015 р.

Для справжніх патріотів: причини

 пишатися Україною

1. Патріотизм і єдність 
Війна на Донбасі зробила українців єдиними як ніколи. Зовнішня загроза в особі путінської агресії підняла бум патріотизму. Для багатьох українців це слово тепер вже не порожній звук, а реальні дії. Мешканці центральної і західної України приймають в свої будинки переселенців з Донбасу і допомагають один одному, чоловіки добровільно записуються до лав українського війська незалежно від віку, мільйони українців буквально одягають і постачають українську армію, всюди вивішують синьо-жовті прапори і перефарбовують в національні кольори пам’ятники і мости.
 2. Професіоналізм і наукові досягнення
 Українці – одні з найбільш освічених громадян Європи. Так, в 2013 році Україна стала єдиною країною східної Європи, що потрапила в топ-25 рейтингу кращих систем вищої освіти. Українці, наприклад, розробили літак із найбільшою в світі вантажопідйомністю – Ан-225 Мрія. В Україні придумали і знамениту ядерну ракету Сатана. Україна – батьківщина шести нобелівських лауреатів. Серед яких видатний мікробіолог Зельман Ваксман, бактеріолог і імунолог Ілля Мечников, вчений-хімік Роалд Гофман, американський економіст українського походження Семен Кузнець, а також французький фізик українського походження Жорж Шрапак та інші. Найстаріший вищий навчальний заклад східної Європи і один з найстаріших вищих навчальних закладів в світі також “родом” з України – це Києво-Могилянська Академія, відкрита в 1615 році.

четвер, 20 серпня 2015 р.

Мультфільми про Україну для Першого уроку

Телеканал ПлюсПлюс підготував для дітей серію цікавих мультфільмів про Україну «Це – наше і це – твоє», які можуть бути залучені педагогами до проведення Першого уроку для учнів початкової школи.  Проект «Це – наше і це – твоє» налічує 12 коротких мультфільмів з оригінальною історією та цікавими фактами про Україну, серед яких – «Трембіта», «Літак Мрія», «Мапа», «Гасова Лампа», «Шлях з варягів у греки» та інші. Про це повідомляєМіністерство освіти і науки України.

Перегляд зазначених мультфільмів патріотичної спрямованості та їхнє обговорення разом із учнями на тему «Чим може пишатись українець?» запропоновано вчителям як один із нових та альтернативних форматів Першого уроку 2015/2016 навчального року у початковій школі (лист МОН №1/9-354 від 24.07.2015 р.).

Назви серій та посилання для перегляду:

1.
 «Трембіта»

Найдовший у світі музичний інструмент – наш.

Трембіту придумали для зв’язку у горах, коли телефонів ще не було.

А робили її зі смереки, в яку вдарила блискавка.

Трембіта – рекордсменка, її внесено у книгу Гіннеса.

Вона завдовжки – 8 метрів, а важить лише півтора кілограми, як кіт.

Це наше і це твоє!

Посилання для перегляду - https://www.youtube.com/watch?v=813bkI4OeC8

2. Літак «Мрія»

Наш літак «Мрія» найбільший у світі! Він довжиною, як потяг метрополітену, а шириною як  Олімпійській стадіон.

Він може перевезти 50 слонів або два кашалоти.

Наша «Мрія» найбільший рекордсмен з усіх літаків планети.

Це наше і це твоє!

Посилання для перегляду - https://www.youtube.com/watch?v=tWwzx06-uJc

3. «Сіль» 

Без солі не може прожити жодна людина.

Її видобувають по всьому світу, і в Україні.

Наші запаси солі найбільші в Європі. А  утворена соляна печера стала настільки велика, що в ній навіть літали на повітряній кулі.

Нашої солі дуже багато. Якщо посипати нею всю планету, то вона  вкриється сіллю наче сніжною ковдрою.

Це наше і це твоє!

Посилання для перегляду - https://www.youtube.com/watch?v=8YXdnNU5Llc

вівторок, 18 серпня 2015 р.


Матеріали для проведення Першого уроку у школах

Інститутом проблем виховання НАПН України розроблено й упорядковано методичні матеріали на допомогу вчителям у проведенні Першого уроку у 2015/2016 навчальному році.

Методичні матеріали розроблені відповідно до листа МОН України 1/9-354 від 24.07.2015 р.«Про тематику Першого уроку в 2015/2016 навчальному році».

Матеріали містять орієнтовні конспекти уроків для учнів початкової, основної та старшої школ; орієнтовну тематику уроку, що відповідає принципам Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді; цитати та висловлювання відомих людей щодо патріотизму; інші додаткові матеріали, які вчителі можуть використати на уроці.

Запропоновані матеріали стануть у нагоді вчителям при проведенні Першого уроку у 2015/2016 навчальному році.

Молодша школа:
Варіант 1 (автор Киричок В.А.); додатки.
Середня школа:Варіант 1 (автор Журба К.О.);
Варіант 2 (автор Журба К.О.);
Варіант 3 (автор Шкільна І.М.).

Старша школа:

Варіант 1 (автор Петрочко Ж.В.);
Варіант 2 (автор Петрочко Ж.В.);
Варіант 3 (автор Кириченко В.І.).

Освіта.ua

17.08.2015

понеділок, 17 серпня 2015 р.

Вітаємо літніх іменинників!

Кузьмінську Неллі Владиславівну

Караповську Людмилу Григорівну 

Голуб Єлизавету Дмитрівну

Гладир Ганну Володимирівну

Агаєву Наталю Олександрівну

Нехай у житті буде все прекрасно!
Витончено! Солодко! Ніжно! Пристрасно! Блискуче! Яскраво! Фантастично!
Красиво! Модно і практично!
Безтурботно! Смачно! Апетитно!
Надзвичайно! Колоритно!
Вдало! Просто! Бездоганно! І з задоволенням, звичайно!

пʼятницю, 14 серпня 2015 р.




Які підручники використовувати у 4-х та 7-х класах


У разі, якщо з фінансових причин нові підручники не будуть доставлені школам до початку нового навчального року, Міносвіти пропонує в навчально-виховному процесі використовувати підручники та матеріали інших років.

Про це йдеться у методичних рекомендаціях надісланих Міністерством освіти і науки України до загальноосвітніх навчальних закладів.

Рекомендації стосуються використання навчальної літератури у загальноосвітніх навчальних закладах при вивченні предметів інваріантної складової навчального плану у 4-х та 7-х класах 2015/2016 навчального року.

Зокрема до листа додаються рекомендації щодо вивчення української мовибіологіїфізики,географіїхіміїінформатикиіноземних мовісторії Україниматематикимов та літератур національних меншинтрудового навчаннявсесвітньої історії та зарубіжної літератури у 7-х класах.

Також, у рекомендаціях наголошується, що у 2015/2016 навчальному році початкова школа повністю переходить на нові навчальні програми, відповідно четвертокласники продовжують навчання і за новими предметами, такими як: «Природознавство», «Я у світі», «Інформатика». Рекомендації щодо використання навчальної літератури у початкових класах ви можете завантажити за наступним посиланням.