середу, 30 вересня 2015 р.

У цей день зичу Вам творчої наснаги, натхнення і нових успіхів та звершень у Вашій благородній просвітницькій справі на благо розвитку освіти навчальних закладів м.Жовтих Вод!

Пропоную до перегляду виставку документів 

понеділок, 21 вересня 2015 р.

Обласний дитячий конкурс буктрейлерів «ЖИВА КНИГА»

З 15 вересня по 1 грудня 2015 року кафедра управління інформаційно-освітніми проектами Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти у партнерстві з Міжнародною освітньою програмою «EUROSTUDENT» при підтримці «CenterforEuropianIntegration» проводить Обласний дитячий конкурс буктрейлерів «ЖИВА КНИГА».Інформаційний партнер конкурсу –Молодіжне інтернет-телебачення«Голос Молоді.ТБ-YouthVoice.TV».
Конкурс проходитиме за наступними номінаціями:
  • «Класична українська література».
  • «Сучасна українська література».
  • «Класична іноземна література».
  • «Сучасна іноземна література».
  • «Польська класична та сучасна література».
  • «Чеська класична та сучасна література».
Організатори конкурсу залишають за собою право використання конкурсних робіт у науково-педагогічній діяльності співробітників ДОІППО.
Телефон для довідок: (0562) 732-47-66 Рижій Катерині Геннадіївні.
З більш детальною інформацією щодо участі у конкурсі можна ознайомитись у вкладенні.

У МОН вже створили тендерний комітет із закупівлі підручників

У Міністерстві освіти і науки створено тендерний комітет по закупівлі підручників та відкрито рахунок для перерахування коштів з міських бюджетів на друк та доставку підручників. Про це під час засідання Колегії МОН повідомила директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна.

Вона нагадала, що конкурс підручників тривав з грудня 2014 року до червня 2015 року. Перелік підручників для учнів 4 класу загальноосвітніх навчальних закладів, які за результатами конкурсного відбору оригінал-макетів отримали найбільшу кількість голосів, складається з 97 назв і 152 назв – для учнів 7-го класу.

Перелік підручників для 7-х класів, які отримали найвищі результати відбору загальноосвітніми навчальними закладами, що рекомендується перекладати на мови національних меншин і друкувати за кошти державного бюджету складається з 50 назв, а для 4-х класів – з 25.

За словами Вяткіної, аналіз відбору підручників, що проводився вчителями загальних освітніх навчальних закладів, показав нерівномірність у відборі за кількістю голосів - від кількох сотень до кількох десятків голосів за підручник.

"Є підручники які мають 271 голос, 442 голосів, а є і 43. Ми будемо намагатися пропонувати видавництвам видати малотиражні підручники, але в разі відмови видавництва, ми можемо пропонувати школам підручник, який набрав більшу кількість голосів", - повідомила Вяткіна.

За підсумками обговорення питань колегії Міністр освіти і науки Сергій Квіт доручив опублікувати на сайті МОН перелік підручників для учнів 4-х та 7-х класів, що друкуватимуться за кошти державного бюджету.

Більше про забезпечення шкіл підручниками для учнів 4-х та 7-х класів >>>

вівторок, 15 вересня 2015 р.

Книги - ювіляри 2016 рік

Книги українських письменників

5 років - "Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту" (2011) Марини Степанівни Павленко
105 років - "Лісова пісня" (1911) Лесі Українки
435 років - "Острозька Біблія" ("Острожская Библия", 1581) Івана Федорова
455 років - "Пересопницьке Євангеліє" (1561), пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва
940 років - Ізборник Святослава (1076), пам'ятка давньоукраїнського перекладного письменства

Книги російських письменників

15 років - "Казус Кукоцького" ("Казус Кукоцкого", 2001) Людмили Євгенівни Улицької (Премія "Російський Букер - 2001")
15 років - "Пан Гексоген" ("Господин Гексоген", 2001) Олександра Андрійовича Проханова (Премія "Національний бестселер - 2002")
20 років - "Чапаєв і порожнеча" ("Чапаев и пустота", 1996) Віктора Олеговича Пєлєвіна
35 років - "Нерв" ("Нерв", 1981) Володимира Семеновича Висоцького
40 років - "Білий Бім чорне вухо" ("Белый Бим чёрное ухо", 1976) Гавриїла Миколайовича Троєпольського
40 років - "Божевільна Євдокія" ("Безумная Евдокия", 1976) Анатолія Георгійовича Алексіна
40 років - "Будинок на набережній" ("Дом на набережной", 1976) Юрія Валентиновича Трифонова
40 років - "Прощання з Матьорою" ("Прощание с Матерой", 1976) Валентина Григоровича Распутіна
40 років - "Цар-риба" ("Царь-рыба", 1976) Віктора Петровича Астаф'єва

понеділок, 14 вересня 2015 р.


Друк підручників розпочнуть після проведення тендерів


Незабаром відбудеться колегія Міністерства освіти і науки, яка має затвердити результати конкурсу серед видавців на випуск підручників для учнів 4-х та 7-х класів, а вже після цього будуть проведені тендери і розпочнеться випуск підручників. Про це сказав міністр освіти і науки під час участі у Форумі видавців у Львові, повідомляє прес-служба МОН з посиланням на Укрінформ.

Зокрема, Сергій Квіт, коментуючи ситуацію, що склалася навколо підручників зазначив, що підручники для 4-х та 7-х класів, яких чекають українські учні, надійдуть до шкіл із затримкою, проте будуть безкоштовними.

"Уже наступного тижня відбудеться колегія, яка затвердить результати конкурсу серед видавців на випуск підручників для 4-х та 7-х класів. Відтак будуть проведені тендери і розпочнеться випуск підручників", – зазначив міністр. Затримку із їх випуском підручників міністр пояснив затримкою коштів.

Як відомо, у мережі з’явилися повідомлення, що видавництва розпочали реалізовувати підручники для учнів 4-х та 7-х класів у торгівельних мережах. У свою чергу видавці наголошують, що до цього часу держава не замовила жодного підручника у видавництв, які мають права на їх видрук.

пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

До уваги шкільних бібліотекарів!


Відділ освіти виконкому Жовтоводської міської ради нагадує, що до 15.09.15 шкільним бібліотекарям необхідно внести кількість дітей в програму «Шкільний підручник».

Начальник відділу освіти                                                                                          Л.В.Левіна



Климчук 3-20-26            

вівторок, 8 вересня 2015 р.


МОН надано перелік літератури для використання у школах

 Міністерство освіти і науки надіслало переліки навчальної літератури, що мають відповідний гриф, для використ
ання у загальноосвітніх навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році. Відповідний лист надіслано до обласних органів управління освітою, інститутів післядипломної педагогічної освіти та загальноосвітніх навчальних закладів.

Зокрема, навчальним закладам надано переліки навчальних програм, підручників та навчально-методичних посібників для використання у початковій, основній та старший школі.

Окремий перелік навчальних програм, підручників і навчально-методичних посібників надано для використання у загальноосвітніх навчальних закла
дах з навчанням мовами національних меншин.

У Міністерстві освіти і науки також повідомили, що у 2015 році школи можуть використовувати підручники для 4-7-х класів попередніх років видання.

вівторок, 1 вересня 2015 р.

З Днем знань!



Школи відзначать річницю завершення Другої світової


Міністерством освіти надіслано рекомендації до відзначення 70-ї річниці завершення Другої світової війни, яких мають додержуватися загальноосвітні навчальні заклади. Рекомендації надано відповідно до указу Президента України від 24 березня 2015 р. № 169.

Відзначення річниці завершення Другої світової війни відбуватиметься 2 вересня, у день, коли разом із підписанням Акту капітуляції Японії було офіційно закінчено світову війну.

У рекомендаціях, що розроблені Українським інститутом національної пам’яті, зазначається, що ця дата дає можливість оцінити внесок Українського народу в її перебіг і завершення війни, підсумувати її наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.

Метою проведення заходів, присвячених 70-й річниці завершення Другої світової війни, є висвітлення для учнівського загалу наслідків війни та трагедію бездержавності Українського народу, наголошення на внеску України в перемогу Об’єднаних Націй над нацистською Німеччиною та її союзниками, звернення уваги учнів на участь українців у арміях і військових формуваннях інших країн.

Також рекомендується акцентувати увагу учнів на участі України в повоєнному облаштуванні світу, зауважити на визнанні України світом як повноправного представника світового співтовариства та суб’єкту міжнародного права.

У виборі календарної дати проведення заходів рекомендується 2 вересня, що пов’язане з підписанням Акту про беззастережну капітуляцію Японії у 1945 році.

Також методичні рекомендації можуть бути використані для вивчення теми “Україна в роки Другої світової війни (1939–1945 рр.)”.

У документі зазначається, що обираючи місце, форми, методи та прийоми проведення заходу, учителям варто враховувати вікові особливості учнів та забезпечення класу або школи технічними засобами навчання.

Заходи, присвячені 70-й річниці завершення Другої світової війни, можуть бути проведені на рівні навчального закладу, кількох паралельних класів або на рівні класу.

Учителі можуть проводити зазначені заходи у вигляді лекцій, екскурсій, уроків-презентацій, круглих столів, семінарів, відео-уроків тощо.

Рекомендації до відзначення 70-ї річниці завершення Другої світової війни також містять орієнтовну тематику заходів, перелік художніх і документальних фільмів, добірку українських пісень про мужність українців і трагедію війни, корисні інтернет-посилання, а також символіку, яку можуть використовувати учителі для проведення зазначених заходів.